
Υλικά (για 4 άτομα):
• 1 κιλό καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα)
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κονσέρβα ντοματίνια ή 2 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/4 κ.γ. πιπέρι
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 1 φύλλο δάφνης
• 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των Καλαμαριών:
• Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα καλαμαράκια, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε ροδέλες ή λωρίδες, ανάλογα με την προτίμησή σας. Αν είναι κατεψυγμένα, αφήστε τα να ξεπαγώσουν και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας.
2. Σοτάρισμα Κρεμμυδιού και Σκόρδου:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
3. Προσθήκη Ντομάτας και Μπαχαρικών:
• Προσθέστε τα τριμμένα ντοματίνια ή τις φρέσκες ντομάτες στην κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα ντοματίνια, ανακατέψτε τα με 1/2 κουταλάκι ζάχαρη για να εξισορροπήσετε την οξύτητα.
• Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το φύλλο δάφνης και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να αποκτήσει πλούσιο χρώμα.
4. Μαγείρεμα των Καλαμαριών:
• Προσθέστε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε καλά.
• Ρίξτε το λευκό κρασί και το νερό (ή ζωμό) και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι τα καλαμαράκια να γίνουν τρυφερά και η σάλτσα να δέσει.
5. Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε τα καλαμαράκια κοκκινιστά ζεστά, γαρνιρισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).
• Συνοδεύστε με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε τη νοστιμότατη σάλτσα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια