
Υλικά:
• 1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 λίτρο νερό
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας
• 2-3 γαρίφαλα (προαιρετικά)
• Αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά, για διακόσμηση)
Εκτέλεση:
1. Καθάρισμα κυδωνιών:
Καθαρίστε τα κυδώνια από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Κρατήστε τα κουκούτσια τυλιγμένα σε τουλπάνι, γιατί βοηθούν στο να δέσει το σιρόπι.
2. Βράσιμο κυδωνιών:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, και το τουλπάνι με τα κουκούτσια. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέστε τα κυδώνια.
3. Μαγείρεμα:
Αφήστε τα κυδώνια να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Προσθέστε το ξύλο κανέλας και τα γαρίφαλα.
4. Δέσιμο σιροπιού:
Βγάλτε το τουλπάνι με τα κουκούτσια και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι το σιρόπι να δέσει. Για να ελέγξετε, ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι σε ένα πιατάκι: αν στέκεται χωρίς να απλώνεται, είναι έτοιμο.
5. Τελείωμα:
Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε το χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.
6. Αποθήκευση:
Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό. Κλείστε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε το γλυκό κυδώνι μόνο του ή με γιαούρτι, παγωτό ή ακόμα και σε γλυκά όπως cheesecake!

0 Σχόλια