Advertisement

Main Ad

Συνταγή για παραδοσιακή τραχανόπιτα

Περιγραφή φωτογραφίας

Υλικά


Για τη γέμιση:

1 φλιτζάνι τραχανά (γλυκό ή ξινό, ανάλογα με την προτίμηση)

2½ φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου

1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη

1 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικά)

2 αυγά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή)


Για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι


Εκτέλεση


1. Ετοιμάστε τον τραχανά:


Βράστε τον τραχανά σε νερό ή ζωμό μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Αφήστε τον να κρυώσει.


2. Φτιάξτε το φύλλο:


Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι, το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.


Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για τη βάση και ένα μικρότερο για την επιφάνεια. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.


3. Ετοιμάστε τη γέμιση:


Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κρύο τραχανά, τη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.


4. Συναρμολογήστε την πίτα:


Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και στρώστε το σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.


Ρίξτε τη γέμιση και απλώστε τη ομοιόμορφα.


Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύψτε την πίτα. Κλείστε τις άκρες, διπλώνοντάς τις προς τα μέσα.


Χαράξτε την επιφάνεια και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.


5. Ψήσιμο:


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Αφήστε την τραχανοπίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε. 


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια