
Υλικά
Για τη γέμιση:
• 1 φλιτζάνι τραχανά (γλυκό ή ξινό, ανάλογα με την προτίμηση)
• 2½ φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου
• 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
• 1 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικά)
• 2 αυγά
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή)
Για το φύλλο:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάστε τον τραχανά:
• Βράστε τον τραχανά σε νερό ή ζωμό μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Αφήστε τον να κρυώσει.
2. Φτιάξτε το φύλλο:
• Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι, το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.
• Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για τη βάση και ένα μικρότερο για την επιφάνεια. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
3. Ετοιμάστε τη γέμιση:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κρύο τραχανά, τη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
4. Συναρμολογήστε την πίτα:
• Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και στρώστε το σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
• Ρίξτε τη γέμιση και απλώστε τη ομοιόμορφα.
• Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύψτε την πίτα. Κλείστε τις άκρες, διπλώνοντάς τις προς τα μέσα.
• Χαράξτε την επιφάνεια και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
5. Ψήσιμο:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε την τραχανοπίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια