
Ο καβουρμάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, κυρίως από τη Θράκη και τη Μακεδονία. Πρόκειται για καλομαγειρεμένο κρέας (συνήθως χοιρινό, μοσχάρι ή και ανάμεικτο), το οποίο διατηρείται μέσα στο λίπος του. Είναι ένα πιάτο με πλούσια γεύση και έντονο άρωμα, ιδανικό για να συνοδεύσει αυγά, πίτες ή και σκέτο με ψωμί. Ακολουθεί συνταγή για σπιτικό καβουρμά:
Υλικά:
• 1 κιλό χοιρινό ή μοσχάρι (ή μίξη των δύο), κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 200 γρ. λίπος χοιρινό (ή ελαιόλαδο, αν προτιμάτε)
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
• 1/2 κουταλάκι καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
• 1/2 κουταλάκι κύμινο
• Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
• 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
• 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία του κρέατος:
Κόψε το κρέας σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας τυχόν περιττό λίπος. Αν χρησιμοποιείς λίπος χοιρινό, κόψε το και αυτό σε μικρά κομμάτια.
2. Σοτάρισμα:
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζέστανε το λίπος (ή το ελαιόλαδο). Πρόσθεσε το κρέας και σοτάρισε μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
3. Πρόσθεσε τα αρωματικά:
Ρίξε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
4. Μαγείρεμα με τα μπαχαρικά:
Πρόσθεσε την πάπρικα (γλυκιά και καυτερή), το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη. Ανακάτεψε καλά ώστε τα μπαχαρικά να καλύψουν το κρέας.
5. Σβήσιμο με κρασί:
Σβήσε το μείγμα με το κόκκινο κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
6. Σιγομαγείρεμα:
Πρόσθεσε το νερό, χαμήλωσε τη φωτιά, κάλυψε με καπάκι και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες. Ανακάτευε κατά διαστήματα, προσέχοντας να μη στεγνώσει. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμα νερό.
7. Διατήρηση:
Μόλις το κρέας είναι μαλακό και έχει απορροφήσει τα υγρά, μπορείς να το αφήσεις να κρυώσει. Αν θέλεις να το διατηρήσεις παραδοσιακά, πρόσθεσε λίγο λιωμένο λίπος από πάνω, ώστε να καλύψει το κρέας. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
Σερβίρισμα:
Ο καβουρμάς σερβίρεται ζεστός και είναι ιδανικός με τηγανητά αυγά, πατάτες, σε πίτες ή ακόμα και σκέτος με ψωμί.
Καλή επιτυχία και απόλαυση!

0 Σχόλια