
Υλικά (για 6 μερίδες):
• 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 100 ml γάλα
• 80 γρ. ζάχαρη
• 1 βανιλίνη ή 1 λοβός βανίλιας (για πιο έντονη γεύση)
• 3 φύλλα ζελατίνης (ή 6 γρ. σκόνη ζελατίνης)
• Προαιρετικά: σάλτσα φρούτων ή καραμέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία της ζελατίνης:
• Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
• Αν χρησιμοποιείτε σκόνη, διαλύστε τη σε 3-4 κουταλιές κρύο νερό.
2. Ζέσταμα της κρέμας:
• Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
• Αν χρησιμοποιείτε λοβό βανίλιας, κόψτε τον κατά μήκος, αφαιρέστε τους σπόρους και προσθέστε τους στην κρέμα μαζί με τον λοβό.
• Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να αφήσετε το μείγμα να βράσει.
3. Προσθήκη ζελατίνης:
• Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
• Στύψτε τη ζελατίνη (αν είναι σε φύλλα) και προσθέστε τη στο ζεστό μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
4. Στραγγίστε (αν χρειάζεται):
• Αν χρησιμοποιήσατε λοβό βανίλιας, αφαιρέστε τον και σουρώστε το μείγμα για πιο λεία υφή.
5. Γέμισμα καλουπιών:
• Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά μπολ ή φόρμες.
• Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες (ή όλη νύχτα) μέχρι να πήξουν.
6. Σερβίρισμα:
• Ξεφορμάρετε την πανακότα βυθίζοντας το κάτω μέρος της φόρμας σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Αναποδογυρίστε την σε πιάτο.
• Γαρνίρετε με σάλτσα φρούτων, καραμέλα, λιωμένη σοκολάτα ή φρέσκα φρούτα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια