
Υλικά για τη γέμιση:
• 1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
• 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
• 2 αυγά
• 1/2 φλιτζάνι γάλα
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• Αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας)
Υλικά για το φύλλο (αν δεν χρησιμοποιήσεις έτοιμο):
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη (αν κάνεις σπιτικό φύλλο):
1. Σε μπολ, ανάμειξε το αλεύρι με το αλάτι.
2. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τρίψε το αλεύρι με τα χέρια σου μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
3. Ρίξε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
4. Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Για τη γέμιση:
1. Πλύνε και ψιλόκοψε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
2. Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε λίγο ελαιόλαδο και σόταρε τα πράσα και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά).
3. Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε το μείγμα να κρυώσει.
4. Πρόσθεσε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψε καλά.
3. Στήσιμο της πίτας:
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
2. Χώρισε τη ζύμη στα δύο (αν έχεις σπιτικό φύλλο). Άνοιξε το ένα κομμάτι φύλλο και στρώσε το στη βάση ενός λαδωμένου ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν.
3. Ρίξε τη γέμιση και στρώσε την ομοιόμορφα.
4. Κάλυψε με το δεύτερο φύλλο, γύρισε τις άκρες προς τα μέσα και πίεσε για να κλείσει η πίτα.
5. Χάραξε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας και άλειψε με λίγο ελαιόλαδο ή αυγό.
4. Ψήσιμο:
Ψήσε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι η πρασόπιτα να ροδίσει καλά.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια