
Το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και παραδοσιακά γλυκά του ελληνικού καλοκαιριού, με τη μελιτζάνα να προσφέρει μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και υφή. Ιδανικό για να συνοδεύσετε τον ελληνικό καφέ ή να το προσφέρετε σε φίλους και οικογένεια.
Υλικά
• 1 κιλό μελιτζανάκια (μικρά, τρυφερά)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία μελιτζανιών:
1. Καθαρίστε τα μελιτζανάκια, αφαιρώντας το κοτσάνι τους. Αν είναι πολύ πικρά, μπορείτε να τα κόψετε σε φέτες και να τα αλατίσετε για περίπου 30 λεπτά, και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε καλά για να φύγει η πίκρα.
2. Κάντε μερικές μικρές χαρακιές σε κάθε μελιτζανάκι με το μαχαίρι, για να απορροφήσουν καλύτερα τη ζάχαρη και να μην σκιστούν κατά το βράσιμο.
2. Μαρινάρισμα με τη ζάχαρη:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε τα μελιτζανάκια και καλύψτε τα με τη ζάχαρη.
2. Αφήστε τα να “σταθούν” για 4-5 ώρες ή και για όλη τη νύχτα, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
3. Βράσιμο:
1. Προσθέστε το νερό και βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.
3. Σιγοβράστε τα μελιτζανάκια για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και το σιρόπι να αρχίσει να δένει.
4. Προσθήκη αρωμάτων:
1. Όταν το γλυκό αρχίσει να πήζει, προσθέστε τον χυμό λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας και τη βανιλίνη (αν θέλετε).
2. Αφήστε το να βράσει για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα μελιτζανάκια να είναι τρυφερά και καλυμμένα με το σιρόπι.
5. Έλεγχος για το δέσιμο:
1. Ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι σε ένα πιάτο και αν στέκεται χωρίς να απλώνει, το γλυκό είναι έτοιμο.
6. Συσκευασία και συντήρηση:
1. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει για λίγο πριν το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
2. Κλείστε τα βάζα και φυλάξτε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για συντήρηση.
Συμβουλές:
• Αν δεν θέλετε να κάνετε την προετοιμασία με αλάτι, μπορείτε να παραλείψετε το βήμα της πίκρας και να προχωρήσετε κατευθείαν στην παρασκευή του γλυκού.
• Αν θέλετε να το σερβίρετε σε πιάτο, μπορείτε να το περιχύσετε με λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
Αυτό το γλυκό έχει μία μοναδική γεύση και είναι ιδανικό για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και παραδοσιακό. Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια