
Υλικά:
• 8 φρέσκες αγκινάρες (ή κατεψυγμένες καθαρισμένες)
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών
• 2 κουτ. σούπας φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
• Αλάτι και πιπέρι
• 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
• 1/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία αγκινάρων:
• Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες αγκινάρες, καθαρίστε τις αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε τα στελέχη. Βυθίστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
2. Προετοιμασία σάλτσας:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
3. Συναρμολόγηση:
• Τοποθετήστε τις αγκινάρες σε ένα πυρίμαχο σκεύος με την καρδιά τους προς τα πάνω.
• Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τις αγκινάρες και προσθέστε το νερό ή τον ζωμό.
• Αν θέλετε, πασπαλίστε με την τριμμένη φρυγανιά και την παρμεζάνα για πιο τραγανή υφή.
4. Ψήσιμο:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
• Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30-40 λεπτά.
• Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τις αγκινάρες ζεστές, με μια φέτα λεμονιού για επιπλέον άρωμα. Συνδυάζονται τέλεια με φρέσκο ψωμί και μια δροσερή σαλάτα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια