
Υλικά:
Για τη ζύμη:
• 500 γρ. αλεύρι
• 1 αυγό
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 1/2 φλ. νερό (ή όσο χρειάζεται)
• 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
• 500 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή μαστέλο
• 100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
• 1 αυγό
• 1/2 κ.γ. πιπέρι
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
• Σάλτσα ντομάτας ή βούτυρο λιωμένο με φασκόμηλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο νερό.
• Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.
• Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Προετοιμασία γέμισης:
• Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε τη μυζήθρα (ή το μαστέλο) με τη φέτα (αν χρησιμοποιείτε), το αυγό, το πιπέρι και τη ρίγανη.
• Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενής η γέμιση.
3. Σχηματισμός των ραφιόλιων:
• Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες και ανοίγετε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό φύλλο (όχι μεγαλύτερο από 2-3 χιλιοστά).
• Κόβετε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια (με ένα ποτήρι ή κουπάτ).
• Τοποθετείτε μια κουταλιά της γέμισης στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε τα ραφιόλια διπλώνοντάς τα στη μέση, πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν καλά.
4. Βράσιμο:
• Βράζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε τα ραφιόλια.
• Τα βράζετε για 5-7 λεπτά ή μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια και να μαγειρευτούν καλά.
5. Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε τα ραφιόλια ζεστά με σάλτσα ντομάτας ή λιωμένο βούτυρο με φασκόμηλο.
Αυτή η συνταγή φέρνει τη γεύση της Πάρου στο σπίτι σας και αποτελεί ένα υπέροχο πιάτο για οικογενειακά τραπέζια ή γιορτές.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια