
Υλικά
• 500 γρ. φάβα Σαντορίνης
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
• 1 καρότο (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
• 1 φύλλο δάφνης
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο (και έξτρα για το σερβίρισμα)
• Χυμός από 1 λεμόνι
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Νερό (περίπου 1 λίτρο ή όσο χρειαστεί)
Για το σερβίρισμα
• Ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• Κάπαρη
• Ελαιόλαδο
• Λεμόνι
• (Προαιρετικά) Πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία φάβας:
Ξεπλύνετε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
2. Βράσιμο:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη φάβα, το κρεμμύδι, το καρότο και το φύλλο δάφνης. Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και λίγο παραπάνω (περίπου 1 δάχτυλο).
3. Μαγείρεμα:
Φέρτε σε βρασμό και αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέστε ζεστό νερό.
4. Πολτοποίηση:
Όταν η φάβα μαλακώσει και απορροφήσει τα υγρά, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πολτοποιήστε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνει κρεμώδης.
5. Τελική πινελιά:
Προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
6. Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη φάβα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάπαρη, επιπλέον ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση!

0 Σχόλια