Advertisement

Main Ad

Χριστουγεννιάτικο Ψωμί με Φρούτα (Stollen)

Περιγραφή φωτογραφίας


 Το Stollen είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο ψωμί γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ιδανικό για τις γιορτές.


Υλικά


Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)

200 ml γάλα χλιαρό

100 γρ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

2 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κουταλάκι αλάτι

100 γρ. σταφίδες

100 γρ. αποξηραμένα φρούτα (ψιλοκομμένα, όπως βερίκοκα ή κράνμπερι)

50 γρ. αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)

Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι γαρίφαλο (προαιρετικά)

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση


Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλιά ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Σε μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέστε τη μαγιά, τα αυγά, το βούτυρο και τη βανίλια. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.


Ανακατέψτε τις σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Προσθέστε τα στη ζύμη και ζυμώστε καλά για να διανεμηθούν ομοιόμορφα. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα.


Πλάστε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα και διπλώστε τη κατά μήκος στη μέση. Τοποθετήστε το Stollen σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Όσο είναι ακόμα ζεστό, αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.


Σερβίρετε το Stollen με καφέ ή ζεστό κρασί. Είναι ακόμα πιο νόστιμο αν το αφήσετε να “ωριμάσει” για 1-2 ημέρες!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια