Advertisement

Main Ad

Εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί με μυστικά

Περιγραφή φωτογραφίας


Ας δούμε μια πανεύκολη συνταγή για αφράτο σπιτικό ψωμί που δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.


Υλικά (για 1 φραντζόλα)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ψωμιού
  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 300 ml χλιαρό νερό (όχι καυτό)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ενεργοποίηση μαγιάς

    • Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
    • Άφησέ το για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει (αυτό δείχνει ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί).
  2. Ανακάτεμα ζύμης

    • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνε μια λακκούβα στη μέση και ρίξε τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
    • Ανακάτεψε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Ζύμωμα

    • Μετέφερε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
    • Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι, αλλά πρόσεξε να μην την κάνεις πολύ σφιχτή.
  4. Άφησε να φουσκώσει

    • Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, κάλυψέ την με μια πετσέτα ή μεμβράνη και άφησέ την σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Σχηματισμός και δεύτερο φούσκωμα

    • Ζύμωσε τη ζύμη ελαφρά για να ξεφουσκώσει και σχημάτισε τη φραντζόλα σου.
    • Βάλε τη σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τη να φουσκώσει ξανά για 30 λεπτά.
  6. Ψήσιμο

    • Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C (αντιστάσεις).
    • Ψήσε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπήσεις τη βάση.

Συμβουλές

  1. Σωστή θερμοκρασία νερού: Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα σκοτώσει τη μαγιά. Στόχευσε σε θερμοκρασία γύρω στους 37°C (χλιαρό).
  2. Προσθήκη αρωμάτων: Αν θέλεις, πρόσθεσε ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο για αρωματικό ψωμί.
  3. Υφή ψωμιού: Χρησιμοποίησε μισό αλεύρι ολικής άλεσης για πιο υγιεινή εκδοχή.
  4. Ατμός στον φούρνο: Βάλε ένα μικρό μπολ με νερό στο φούρνο κατά το ψήσιμο για πιο τραγανή κόρα.
  5. Αποθήκευση: Διατήρησε το ψωμί σε καλά κλεισμένη σακούλα ή πετσέτα για να μη στεγνώσει.

Καλή επιτυχία! 🍞

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια