
Ας δούμε μια πανεύκολη συνταγή για αφράτο σπιτικό ψωμί που δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.
Υλικά (για 1 φραντζόλα)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ψωμιού
- 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1,5 κ.γ. αλάτι
- 300 ml χλιαρό νερό (όχι καυτό)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-
Ενεργοποίηση μαγιάς
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Άφησέ το για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει (αυτό δείχνει ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί).
-
Ανακάτεμα ζύμης
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνε μια λακκούβα στη μέση και ρίξε τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
- Ανακάτεψε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
-
Ζύμωμα
- Μετέφερε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι, αλλά πρόσεξε να μην την κάνεις πολύ σφιχτή.
-
Άφησε να φουσκώσει
- Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, κάλυψέ την με μια πετσέτα ή μεμβράνη και άφησέ την σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Σχηματισμός και δεύτερο φούσκωμα
- Ζύμωσε τη ζύμη ελαφρά για να ξεφουσκώσει και σχημάτισε τη φραντζόλα σου.
- Βάλε τη σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τη να φουσκώσει ξανά για 30 λεπτά.
-
Ψήσιμο
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C (αντιστάσεις).
- Ψήσε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπήσεις τη βάση.
Συμβουλές
- Σωστή θερμοκρασία νερού: Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα σκοτώσει τη μαγιά. Στόχευσε σε θερμοκρασία γύρω στους 37°C (χλιαρό).
- Προσθήκη αρωμάτων: Αν θέλεις, πρόσθεσε ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο για αρωματικό ψωμί.
- Υφή ψωμιού: Χρησιμοποίησε μισό αλεύρι ολικής άλεσης για πιο υγιεινή εκδοχή.
- Ατμός στον φούρνο: Βάλε ένα μικρό μπολ με νερό στο φούρνο κατά το ψήσιμο για πιο τραγανή κόρα.
- Αποθήκευση: Διατήρησε το ψωμί σε καλά κλεισμένη σακούλα ή πετσέτα για να μη στεγνώσει.
Καλή επιτυχία! 🍞

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια