
Υλικά για το κέικ:
• 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
• 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
• 1 φλιτζάνι ξινόγαλα (ή γάλα με 1 κουτ. σούπας ξίδι)
• 2 μεγάλα αυγά
• 2 κουτ. σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
• 1 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
• 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για την κρέμα:
• 400 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
• 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 175°C και βουτύρωσε δύο στρογγυλές φόρμες (22 εκ.).
2. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
3. Σε ξεχωριστό μπολ, χτύπα το ηλιέλαιο, το ξινόγαλα, τα αυγά, το κόκκινο χρώμα, το ξίδι και τη βανίλια.
4. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά.
5. Μοίρασε το μείγμα στις φόρμες και ψήσε για 30-35 λεπτά. Τσέκαρε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
6. Άφησε τα παντεσπάνια να κρυώσουν εντελώς πριν τα συναρμολογήσεις.
Για την κρέμα:
1. Σε ένα μίξερ, χτύπα το βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
2. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
3. Ρίξε τη βανίλια και χτύπα μέχρι να έχεις μια απαλή κρέμα.
Συναρμολόγηση:
1. Τοποθέτησε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα και άπλωσε μια στρώση κρέμας.
2. Βάλε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και κάλυψε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα.
3. Διακόσμησε με τρίμματα από το κέικ ή με κόκκινα φρούτα (π.χ. φράουλες).
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια