
Το ραβανί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό σιροπιαστό με βάση το σιμιγδάλι. Ακολουθεί μια απλή και νόστιμη συνταγή για να φτιάξεις τέλειο ραβανί:
Υλικά:
Για το ραβανί:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 ½ φλιτζάνια νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία του σιροπιού:
- Σε κατσαρολάκι, βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
- Άφησέ τα να βράσουν για 5-7 λεπτά.
- Στο τέλος πρόσθεσε το χυμό λεμονιού. Βγάλε το σιρόπι από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει.
-
Προετοιμασία του ραβανί:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
- Σε ένα μπολ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Πρόσθεσε το λάδι και το γάλα και συνέχισε το ανακάτεμα.
- Ρίξε σταδιακά το σιμιγδάλι (ψιλό και χονδρό), το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και τη βανιλίνη. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Άπλωσε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (περίπου 30x25 εκ.).
-
Ψήσιμο:
- Ψήσε το ραβανί στον φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Σιρόπιασμα:
- Μόλις βγάλεις το ραβανί από τον φούρνο, κόψε το σε κομμάτια και περιέχυσε με το κρύο σιρόπι, σιγά-σιγά, ώστε να απορροφηθεί καλά.
-
Σερβίρισμα:
- Άφησε το γλυκό να κρυώσει και σέρβιρέ το σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 😊

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια