
Υλικά
• 1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο (για ριζότο)
• 2 φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε μικρές λωρίδες
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών)
• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
• 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι για γεύση
• Φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του ζωμού:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ζωμό κοτόπουλου σε χαμηλή φωτιά και τον κρατάμε ζεστό.
2. Μαγείρεμα του κοτόπουλου:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να είναι έτοιμο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου:
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
4. Μαγείρεμα του ριζότο:
Προσθέτουμε το ρύζι αρμπόριο στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να καλυφθεί καλά με τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να απορροφηθεί.
5. Σταδιακή προσθήκη ζωμού:
Ξεκινάμε να προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας μέχρι να απορροφηθεί το υγρό πριν προσθέσουμε περισσότερο. Συνεχίζουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι αλ ντέντε και κρεμώδες.
6. Ολοκλήρωση του πιάτου:
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βρασμένο κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
7. Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό αν επιθυμούμε.
Αυτό το ριζότο με κοτόπουλο και λεμόνι είναι γεμάτο γεύση και ελαφρύ, ιδανικό για ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα!

0 Σχόλια