
Υλικά:
Για τον μπακαλιάρο:
• 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου παστού (ξαρμυρισμένο)
• 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 φλιτζάνι σόδα (ή νερό ανθρακούχο, παγωμένο)
• Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά:
• 4-5 σκελίδες σκόρδο
• 4-5 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
• Αλάτι
• Λίγο νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση:
1. Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου:
• Ξεπλένεις καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και τον βάζεις σε νερό για 24-36 ώρες. Αλλάζεις το νερό κάθε 8 ώρες.
2. Ετοιμασία σκορδαλιάς:
• Μούλιασε το ψωμί σε λίγο νερό και στύψε το καλά.
• Στο μπλέντερ, χτύπα το σκόρδο με λίγο αλάτι. Πρόσθεσε το ψωμί, το ξίδι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια κρεμώδης πάστα. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο νερό.
3. Ετοιμασία κουρκουτιού:
• Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Πρόσθεσε τη σόδα και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
4. Τηγάνισμα μπακαλιάρου:
• Κόψε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. Σκούπισέ τον καλά και βούτηξέ τον στο κουρκούτι.
• Ζέστανε καλά το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγάνισε τον μπακαλιάρο μέχρι να ροδίσει. Βάλε τον σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
5. Σερβίρισμα:
• Σέρβιρε τον μπακαλιάρο ζεστό με τη σκορδαλιά και συνοδευτικά, όπως βραστά χόρτα ή πατάτες τηγανητές.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια