
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τον κόκορα:
• 1 κόκορας (περίπου 1,5-2 κιλά), κομμένος σε μερίδες
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (ή φρέσκια τριμμένη)
• 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 ξύλο κανέλας
• 4-5 κόκκους μπαχάρι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου
Για τις χυλοπίτες:
• 500 γρ. χυλοπίτες
• 2-3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
• Τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία κόκορα:
1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και θώρα το κόκορα μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάλ’ τον από την κατσαρόλα και κράτα τον στην άκρη.
2. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρισε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
3. Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας, ανακάτεψε για 1-2 λεπτά και σβήσε με το κόκκινο κρασί.
4. Ρίξε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και το νερό ή ζωμό.
5. Επέστρεψε τον κόκορα στην κατσαρόλα, σκέπασε και μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Προετοιμασία χυλοπιτών:
1. Όταν ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, βράσε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά.
2. Σούρωσέ τες και γύρνα τις στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Σερβίρισμα:
1. Σέρβιρε τις χυλοπίτες σε βαθύ πιάτο και από πάνω βάλε μερίδες από τον κόκορα.
2. Περιέχυσε με την πλούσια σάλτσα και πασπάλισε με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.

0 Σχόλια