
Υλικά:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 10 γρ. ξηρή μαγιά
• 10 γρ. ζάχαρη
• 250 ml χλιαρό νερό
• 30 ml ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 αυγό (για το άλειμμα)
• 1 κουταλιά της σούπας γάλα (για το άλειμμα)
• 1 κουταλιά σουσάμι (προαιρετικά για επικάλυψη)
Εκτέλεση:
1. Ενεργοποίηση της μαγιάς:
• Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Ανάμιξη των υλικών:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αυγό.
• Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν είναι σφιχτή, λίγο νερό.
3. Πρώτο φούσκωμα:
• Καλύπτουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Δημιουργία των ψωμιών:
• Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ξανά για 2-3 λεπτά.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά ή ελαφρώς πλατιά ψωμάκια.
• Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να φουσκώσουν.
5. Δεύτερο φούσκωμα:
• Σκεπάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30-40 λεπτά.
6. Άλειμμα και ψήσιμο:
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στους αερόθερμους στους 160°C).
• Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια με αυτό το μείγμα για να πάρουν όμορφο χρώμα.
• Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι στην κορυφή.
• Ψήνουμε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν αφράτα.
7. Αφήνουμε να κρυώσουν:
• Βγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Συμβουλή:
Αν θέλεις πιο μαλακά ψωμάκια, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ή γιαούρτι στη ζύμη, και να χρησιμοποιήσεις βούτυρο αντί για ελαιόλαδο.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια