Advertisement

Main Ad

Σπιτικά αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ

Περιγραφή φωτογραφίας


 Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. ξηρή μαγιά

10 γρ. ζάχαρη

250 ml χλιαρό νερό

30 ml ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό (για το άλειμμα)

1 κουταλιά της σούπας γάλα (για το άλειμμα)

1 κουταλιά σουσάμι (προαιρετικά για επικάλυψη)


Εκτέλεση:


1. Ενεργοποίηση της μαγιάς:


Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


2. Ανάμιξη των υλικών:


Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αυγό.


Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν είναι σφιχτή, λίγο νερό.

 

3. Πρώτο φούσκωμα:


Καλύπτουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


4. Δημιουργία των ψωμιών:


Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ξανά για 2-3 λεπτά.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά ή ελαφρώς πλατιά ψωμάκια.


Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να φουσκώσουν.


5. Δεύτερο φούσκωμα:


Σκεπάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30-40 λεπτά.


6. Άλειμμα και ψήσιμο:


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στους αερόθερμους στους 160°C).


Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια με αυτό το μείγμα για να πάρουν όμορφο χρώμα.


Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι στην κορυφή.


Ψήνουμε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν αφράτα.


7. Αφήνουμε να κρυώσουν:


Βγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.


Συμβουλή:


Αν θέλεις πιο μαλακά ψωμάκια, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ή γιαούρτι στη ζύμη, και να χρησιμοποιήσεις βούτυρο αντί για ελαιόλαδο.


Καλή απόλαυση!




Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια