Advertisement

Main Ad

Συνταγή για τσουρέκι Βασιλόπιτα!

Περιγραφή φωτογραφίας


Υλικά:


Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)

120 ml χλιαρό γάλα (φυτικό ή κανονικό)

100 γρ. ζάχαρη

2 αυγά (ή 2 κουταλιές σπόροι chia + 6 κουταλιές νερό για vegan επιλογή)

100 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή φυτική μαργαρίνη)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

Μια πρέζα αλάτι


Για τη διακόσμηση

Λίγο γάλα ή νερό για άλειμμα

Αμύγδαλα φιλέ ή ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:

1. Ενεργοποίηση της μαγιάς

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2. Προετοιμασία των στερεών υλικών

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά.

3. Ανακάτεμα των υγρών υλικών

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά (ή το μείγμα chia) με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Ζύμωμα

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ζυμώνουμε καλά.

Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά με τα χέρια ή με μίξερ ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

5. Ξεκούραση της ζύμης

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

6. Σχηματισμός της βασιλόπιτας

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Αν θέλουμε, τοποθετούμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο μέσα στη ζύμη.

7. Διακόσμηση

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα ή νερό.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή αφήνουμε τη ζύμη σκέτη, για να προσθέσουμε ζάχαρη άχνη μετά το ψήσιμο.

8. Ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

9. Σερβίρισμα

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς.

Αν δεν έχουμε προσθέσει αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!



Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια