
Υλικά:
Για τη ζύμη
• 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
• 120 ml χλιαρό γάλα (φυτικό ή κανονικό)
• 100 γρ. ζάχαρη
• 2 αυγά (ή 2 κουταλιές σπόροι chia + 6 κουταλιές νερό για vegan επιλογή)
• 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή φυτική μαργαρίνη)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
• Μια πρέζα αλάτι
Για τη διακόσμηση
• Λίγο γάλα ή νερό για άλειμμα
• Αμύγδαλα φιλέ ή ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Ενεργοποίηση της μαγιάς
• Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
• Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Προετοιμασία των στερεών υλικών
• Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
• Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά.
3. Ανακάτεμα των υγρών υλικών
• Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά (ή το μείγμα chia) με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
• Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Ζύμωμα
• Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ζυμώνουμε καλά.
• Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά με τα χέρια ή με μίξερ ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
5. Ξεκούραση της ζύμης
• Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
6. Σχηματισμός της βασιλόπιτας
• Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
• Αν θέλουμε, τοποθετούμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο μέσα στη ζύμη.
7. Διακόσμηση
• Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα ή νερό.
• Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή αφήνουμε τη ζύμη σκέτη, για να προσθέσουμε ζάχαρη άχνη μετά το ψήσιμο.
8. Ψήσιμο
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
9. Σερβίρισμα
• Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς.
• Αν δεν έχουμε προσθέσει αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

0 Σχόλια