
Υλικά:
Για τη σάλτσα κιμά:
• 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μίγμα από μοσχάρι και χοιρινό)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κονσέρβα ντομάτες (400 γρ.) ή 500 γρ. φρέσκες ντομάτες (τριμμένες)
• 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (για να εξισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά, για άρωμα)
• Αλάτι και πιπέρι για γεύση
• 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
• 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό
Για τη μπεσαμέλ:
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. αλεύρι
• 500 ml γάλα
• Αλάτι και πιπέρι για γεύση
• Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
• 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
Άλλα υλικά:
• 12 φύλλα λαζάνια (βρασμένα ή έτοιμα για τοποθέτηση χωρίς βράσιμο)
• 200 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. μοτσαρέλα ή φέτα)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία της σάλτσας κιμά:
• Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
• Προσθέστε το σκόρδο και τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει καλά.
• Αν χρησιμοποιείτε κρασί, ρίξτε το τώρα και αφήστε το να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
• Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα (αν τη χρησιμοποιείτε), αλάτι, πιπέρι και το νερό ή ζωμό. Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να πήξει και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
2. Προετοιμασία της μπεσαμέλ:
• Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε συνεχώς για 2-3 λεπτά για να ροδίσει ελαφρά το αλεύρι.
• Προσθέστε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβόλοι.
• Μαγειρέψτε τη μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει και να γίνει λείο.
• Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο, αν θέλετε.
• Αν θέλετε πιο πλούσια μπεσαμέλ, προσθέστε τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι) και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
3. Συναρμολόγηση των λαζανιών:
• Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
• Σε ένα πυρέξ ή ταψί, βάλτε μια μικρή ποσότητα σάλτσας κιμά στον πάτο και καλύψτε με 3-4 φύλλα λαζάνια.
• Από πάνω, βάλτε μια στρώση κιμά, μια στρώση μπεσαμέλ και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά.
• Κλείστε με μπεσαμέλ και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.
4. Ψήσιμο:
• Ψήστε τα λαζάνια στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να απορροφήσουν τις γεύσεις.
• Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε.

0 Σχόλια