Advertisement

Main Ad

Γαλατόπιτα: Η Παραδοσιακή Γεύση της Ελληνικής Κουζίνας

Περιγραφή φωτογραφίας


Η γαλατόπιτα είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό, αφράτο και αρωματικό, που φτιάχνεται με απλά υλικά. Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα κυριακάτικο τραπέζι μέχρι ένα γλυκό πρωινό συνοδευόμενο από καφέ.


Υλικά (για ταψί 30 εκ.):


Για την κρέμα:

1 λίτρο φρέσκο γάλα

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

1 πρέζα αλάτι

50 γρ. βούτυρο


Για την επικάλυψη:

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα


Εκτέλεση:


1. Ετοιμασία της Κρέμας:


1. Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (όχι να βράσει).

2. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς.

3. Ρίξε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει.

4. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει, πρόσθεσε το βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (αν χρησιμοποιείς). Ανακάτεψε καλά.

5. Αποσύρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε την κρέμα να κρυώσει λίγο.


2. Προσθήκη Αυγών:


1. Χτύπησε τα αυγά σε ένα μπολ και πρόσθεσέ τα σταδιακά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθούν πλήρως.


3. Ψήσιμο:


1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).

2. Βουτύρωσε ένα ταψί και ρίξε μέσα την κρέμα.

3. Ψήσε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


4. Σερβίρισμα:


1. Άφησε τη γαλατόπιτα να κρυώσει ελαφρώς και πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

2. Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.


Συμβουλή: Αν θέλεις πιο αφράτη υφή, μπορείς να χωρίσεις τα αυγά και να χτυπήσεις τα ασπράδια σε μαρέγκα, την οποία θα προσθέσεις απαλά στο τέλος.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια