
Υλικά:
Για τη γέμιση:
• 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 καρότα τριμμένα
• 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
• 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό
• 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
• Αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη:
• 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή σπιτικό αν προτιμάς)
• 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή ελαιόλαδο)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία γέμισης:
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
2. Πρόσθεσε τον κιμά και σοτάρισε μέχρι να “σπάσει” και να αλλάξει χρώμα.
3. Ρίξε τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε καλά.
4. Πρόσθεσε τα καρότα, το ρύζι, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα (αν βάλεις). Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
5. Τέλος, πρόσθεσε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει.
Συναρμολόγηση:
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
2. Βουτύρωσε ένα ταψί και άπλωσε το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να προεξέχει από τις άκρες. Λάδωσε ή βουτύρωσε το φύλλο. Επανέλαβε με 3-4 φύλλα.
3. Άπλωσε τη γέμιση ομοιόμορφα.
4. Κάλυψε με άλλα 3-4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Γύρισε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
5. Χάραξε την πίτα σε κομμάτια και ψέκασε την επιφάνεια με λίγο νερό.
6. Ψήσε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

0 Σχόλια