
Υλικά (για 8-10 σταφιδόψωμα):
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
• 80 γρ. ζάχαρη
• 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 250 ml χλιαρό γάλα
• 80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
• 1 αυγό
• 150 γρ. σταφίδες
• 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Για επάλειψη:
• 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Αν θέλεις, πρόσθεσε και την κανέλα.
2. Προσθήκη υγρών υλικών:
Πρόσθεσε το χλιαρό γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό. Ανακάτεψε και ξεκίνα να ζυμώνεις μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
3. Ενσωμάτωση σταφίδων:
Ρίξε τις σταφίδες στη ζύμη και ζύμωσε μέχρι να κατανέμονται ομοιόμορφα.
4. Φούσκωμα:
Σκέπασε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και άφησέ τη να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Πλάσιμο σταφιδόψωμων:
Χώρισε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια και πλάσε τα σε στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμάκια. Τοποθέτησέ τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
6. Δεύτερο φούσκωμα:
Άφησε τα σταφιδόψωμα να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
7. Επάλειψη και ψήσιμο:
Άλειψε την επιφάνειά τους με το χτυπημένο αυγό. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
8. Σερβίρισμα:
Άφησέ τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα απολαύσεις!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια