
Υλικά για τη ζύμη:
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 μεγάλα αυγά
• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• Νερό (αν χρειαστεί)
Υλικά για τη γέμιση:
• 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 350 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, καλά στραγγισμένο)
• 250 γρ. ρικότα
• 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
• 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• Αλάτι και πιπέρι για γεύση
• 1 αυγό (προαιρετικά, για να βοηθήσει στη δέσμευση της γέμισης)
Υλικά για τη σάλτσα:
• 100 γρ. βούτυρο
• 6-8 φύλλα φασκόμηλου
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη καγιέν ή πιπέρι (προαιρετικά)
• Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
1. Προετοιμασία της ζύμης:
• Σε μια επιφάνεια εργασίας, κάντε ένα σωρό από το αλεύρι και δημιουργήστε μια τρύπα στη μέση.
• Σπάστε τα αυγά στην τρύπα, προσθέστε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
• Ανακατέψτε τα αυγά με ένα πιρούνι και αρχίστε να προσθέτετε το αλεύρι από τις άκρες.
• Όταν η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται, ζυμώστε τη με τα χέρια σας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό.
• Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Προετοιμασία της γέμισης:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι να μυρίσει.
• Προσθέστε το φρέσκο σπανάκι και ανακατέψτε μέχρι να μαραθεί (αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, απλά το στραγγίζετε και το προσθέτετε).
• Αφήστε το σπανάκι να κρυώσει και μετά το στύβετε καλά για να φύγουν τα υγρά.
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σπανάκι, τη ρικότα, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε ένα αυγό για να δέσει καλύτερα η γέμιση.
3. Φτιάξιμο των ραβιολιών:
• Ανοίξτε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο (χρησιμοποιώντας πλάστη ή μηχανή ζυμαρικών).
• Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα ή κύκλους.
• Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμισης στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης.
• Κλείστε τα ραβιόλια και πιέστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας ή χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τα σφραγίσετε.
4. Μαγείρεμα των ραβιολιών:
• Βράστε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
• Ρίξτε τα ραβιόλια στο νερό και μαγειρέψτε τα για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
• Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα στην άκρη.
5. Σάλτσα βούτυρο-φασκόμηλο:
• Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε τα φύλλα φασκόμηλου.
• Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι τα φύλλα φασκόμηλου να γίνουν τραγανά και το βούτυρο να αποκτήσει μια υπέροχη γεύση.
• Αν θέλετε, προσθέστε λίγο καγιέν ή πιπέρι για έξτρα γεύση.
6. Σερβίρισμα:
• Τοποθετήστε τα ραβιόλια στο πιάτο και ρίξτε τη σάλτσα βούτυρο-φασκόμηλο από πάνω.
• Γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια