
Υλικά για τη ζύμη:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 250 ml χλιαρό νερό
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση:
• 200 γρ. κίτρινο τυρί (π.χ. κασέρι, γραβιέρα)
• 50 γρ. φέτα (προαιρετικά)
• 100 γρ. μπέικον, λουκάνικο ή ζαμπόν
• 1 αυγό (προαιρετικά)
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο (για άλειμμα μετά το ψήσιμο)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία ζύμης
• Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Άφησέ το για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζύμωσε καλά μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
• Κάλυψε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη να φουσκώσει για 1 ώρα.
2. Πλάσιμο πεινιρλί
• Χώρισε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
• Άνοιξε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και σχημάτισε μια «βαρκούλα» διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
3. Γέμιση
• Γέμισε τη ζύμη με τα τυριά και τα αλλαντικά. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λαχανικά όπως ντομάτα ή πιπεριά.
4. Ψήσιμο
• Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C.
• Βάλε τα πεινιρλί σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε για 15-20 λεπτά.
• Αν θέλεις να προσθέσεις αυγό, σπάσε το πάνω από το πεινιρλί στα τελευταία 5 λεπτά.
5. Σερβίρισμα
• Μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο, άλειψε τις άκρες με λιωμένο βούτυρο για έξτρα γεύση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια