
Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που ξεχωρίζει για τη γεύση και την αρωματική της ένταση. Είτε τα φτιάξεις με κιμά είτε νηστίσιμα με ρύζι και μυρωδικά, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!
Υλικά (για 4-6 άτομα):
• 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (μοσχάρι-χοιρινό)
• 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 1/2 φλιτζάνι άνηθος ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
• 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 500 γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή τουρσί)
• Αλάτι και πιπέρι
• 3 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή λαχανικών
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Αμπελόφυλλων:
• Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, βύθισέ τα για 2-3 λεπτά σε καυτό νερό και μετά βάλ’ τα σε παγωμένο νερό.
• Αν είναι τουρσί, ξέπλυνέ τα καλά για να φύγει η αλμύρα.
2. Ετοιμασία Γέμισης:
• Σε ένα μπολ ανακάτεψε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο ή δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το μισό χυμό λεμονιού. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά.
3. Τύλιγμα Ντολμάδων:
• Άπλωσε κάθε αμπελόφυλλο με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
• Βάλε 1 κουταλάκι από τη γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου.
• Τύλιξε το φύλλο διπλώνοντας πρώτα τις άκρες προς τα μέσα και μετά τύλιξε σφιχτά σε ρολό.
4. Στρώσιμο και Ψήσιμο:
• Στρώσε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.
• Τοποθέτησε τα ντολμαδάκια στη σειρά, με το κλείσιμο προς τα κάτω.
• Ρίξε τον ζωμό και το υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Κάλυψε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
• Σκέπασε την κατσαρόλα και βράσε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά.
5. Σερβίρισμα:
Σέρβιρε τα ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα με στραγγιστό γιαούρτι ή αυγολέμονο, αν προτιμάς.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια