
Υλικά για τη ζύμη:
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλιά της σούπας λάδι
• 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• 1 κρόκος αυγού (προαιρετικά, για το άλειμμα του στρούντελ)
Υλικά για τη γέμιση:
• 6-8 μήλα (π.χ. όξινα, όπως Grannysmith)
• 100 γρ. ζάχαρη (προσαρμόζετε ανάλογα με τη γλυκύτητα των μήλων)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
• 50 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
• 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
• 2 κουταλιές της σούπας ψίχα ψωμιού (ή φρυγανιάς, για να απορροφήσει τα υγρά)
• 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο, για το άλειμμα)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
• Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Προετοιμασία γέμισης:
• Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το χυμό λεμονιού, τις σταφίδες και τα καρύδια (αν θέλουμε).
• Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
3. Άνοιγμα της ζύμης:
• Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα τραπέζι καλυμμένο με αλευρωμένη πετσέτα ή λαδόκολλα.
• Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, προσέχοντας να μην σκιστεί (μπορούμε να τη βρέξουμε λίγο για να την βοηθήσουμε).
• Αφού τη λεπτώσουμε, απλώνουμε την ψίχα ψωμιού (ή φρυγανιάς) σε όλη την επιφάνεια της ζύμης για να απορροφήσει την υγρασία από τα μήλα.
4. Συναρμολόγηση:
• Τοποθετούμε τη γέμιση με τα μήλα στο κέντρο του φύλλου.
• Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο λιωμένο βούτυρο και τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσουμε τις άκρες καλά για να μην διαρρεύσουν τα υγρά.
5. Ψήσιμο:
• Τοποθετούμε το στρούντελ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνεια του με λίγο λιωμένο βούτυρο.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
6. Σερβίρισμα:
• Αφήνουμε το στρούντελ να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια