Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Σπιτικό Γιαούρτι

Περιγραφή φωτογραφίας

Υλικά:

1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα (όχι μακράς διαρκείας)

2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι με ζωντανή καλλιέργεια (ως προζύμι)


Εκτέλεση:


1. Προετοιμασία γάλακτος:

Ρίξε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζέστανε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει τους 85°C (να μην βράσει, απλώς να αρχίσει να αχνίζει).

Ανακάτευε περιστασιακά για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο.

2. Κρυώσιμο του γάλακτος:

Μόλις ζεσταθεί, βγάλε το γάλα από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει στους 40-45°C.

Εάν δεν έχεις θερμόμετρο, δοκίμασε με το δάχτυλο. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό (σαν το ζεστό νερό μπάνιου).

3. Προσθήκη γιαουρτιού:

Σε ένα μπολάκι, ανάμειξε το γιαούρτι με 2-3 κουταλιές από το χλιαρό γάλα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Ρίξε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακάτεψε απαλά.

4. Ωρίμανση:

Μεταφέρε το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι (ή άφησέ το στην κατσαρόλα αν έχει καπάκι).

Σκέπασε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και τοποθέτησέ το σε ζεστό μέρος (π.χ. φούρνο με αναμμένο μόνο το φως ή τυλιγμένο με κουβέρτα).

Άφησέ το να μείνει ακίνητο για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα μέχρι να πήξει.

5. Συντήρηση:

Μόλις το γιαούρτι πήξει, τοποθέτησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το καταναλώσεις.


Συμβουλές:


Φύλαξε 2 κουταλιές από το σπιτικό σου γιαούρτι για να τις χρησιμοποιήσεις ως προζύμι στην επόμενη δόση.

Για πιο πηχτό γιαούρτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 λίτρο γάλα και να προσθέσεις 2-3 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο στάδιο της θέρμανσης.


Καλή επιτυχία



Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια