
Φυσικά! Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή για καλαμαράκια τηγανητά, με όλα τα μυστικά για να γίνουν τραγανά και νόστιμα.
Καλαμαράκια τηγανητά
Υλικά:
- 500 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια (καλά καθαρισμένα)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο (προαιρετικά, για έξτρα τραγανή υφή)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
-
Καθαρισμός καλαμαριών:
- Αν τα καλαμαράκια είναι φρέσκα, καθάρισέ τα προσεκτικά. Αφαίρεσε τα εντόσθια, το μελάνι και το διάφανο κόκαλο. Ξέπλυνε καλά με κρύο νερό.
- Κόψε τα σε ροδέλες περίπου 1 εκ. Αν έχουν πλοκάμια, κράτησέ τα – είναι πεντανόστιμα!
-
Στέγνωμα:
- Στέγνωσε τα καλαμαράκια πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Η υγρασία είναι ο εχθρός του τραγανού τηγανίσματος!
-
Προετοιμασία πανάδας:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο (αν χρησιμοποιείς), το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
- Ρίξε τα καλαμαράκια μέσα και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
-
Τηγάνισμα:
- Ζέστανε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (170-180°C).
- Για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο, ρίξε μια μικρή ποσότητα αλευριού – αν τσιτσιρίζει, μπορείς να αρχίσεις.
- Τηγάνισε τα καλαμαράκια σε δόσεις (όχι όλα μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Μην τα παρατηγανίζεις, γιατί γίνονται σκληρά.
-
Στραγγισμα:
- Βγάλ’ τα με τρυπητή κουτάλα και τοποθέτησέ τα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Μυστικά επιτυχίας:
- Φρέσκα καλαμαράκια: Έχουν πιο γλυκιά γεύση, αλλά αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα, ξεπάγωσέ τα καλά στο ψυγείο και στράγγισέ τα.
- Αλεύρωμα: Μην παραλείψεις το καλό στέγνωμα πριν τα αλευρώσεις. Η υγρασία προκαλεί πιτσιλίσματα και μειώνει την τραγανότητα.
- Θερμοκρασία λαδιού: Βεβαιώσου ότι είναι ζεστό πριν αρχίσεις. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, τα καλαμαράκια θα απορροφήσουν λάδι και θα είναι λαδερά.
- Σερβίρισμα: Πασπάλισε τα καλαμαράκια με λίγο επιπλέον αλάτι μόλις τα βγάλεις από το τηγάνι και σέρβιρε αμέσως με φέτες λεμονιού.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 😊 Αν θες να συνδυάσεις το πιάτο με κάποια σως ή σαλάτα, πες μου να σου δώσω ιδέες!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια