
Υλικά
Για τη γέμιση:
• 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 κουτί ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή παρμεζάνα)
Για τη μπεσαμέλ:
• 50 γρ. βούτυρο
• 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
• 2 φλιτζάνια γάλα
• Αλάτι, πιπέρι, και μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Για τη συναρμολόγηση:
• 1 πακέτο κανελόνια (τα κλασικά, όχι προμαγειρεμένα)
• Τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα (π.χ. κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης με κιμά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήστε με το κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το να εξατμιστεί.
2. Μαγείρεμα της γέμισης: Προσθέστε την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Αφήστε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε καλά.
3. Προετοιμασία μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ελαφρώς χρυσαφί. Σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Μόλις πήξει, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
4. Γέμισμα των κανελονιών: Με ένα κουταλάκι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής, γεμίστε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά. Τοποθετήστε τα σε ένα πυρέξ.
5. Συναρμολόγηση: Περιχύστε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
6. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
7. Σερβίρισμα: Αφήστε τα κανελόνια να κρυώσουν ελαφρώς πριν σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια