Advertisement

Main Ad

Γαλακτομπούρεκο συνταγή παραδοσιακή με τα μυστικά!

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά! Εδώ είναι μια παραδοσιακή συνταγή με συμβουλές και μυστικά για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα:


Υλικά


Για την κρέμα:


1 λίτρο φρέσκο γάλα

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 βανίλια

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

50 γρ. βούτυρο


Για το φύλλο:


450 γρ. φύλλο κρούστας

150-200 γρ. βούτυρο λιωμένο


Για το σιρόπι:


500 γρ. ζάχαρη

300 ml νερό

1 φλούδα λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση


1. Ετοιμασία της κρέμας:


1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα (κρατάμε λίγο στην άκρη για να αραιώσουμε το σιμιγδάλι).

2. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με λίγο από το κρύο γάλα ώστε να μη σβολιάσει.

3. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, προσθέτουμε το μείγμα σιμιγδαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.

4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά (χτυπημένα), τη βανίλια, το ξύσμα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.


2. Ετοιμασία του ταψιού:


1. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

2. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

3. Ρίχνουμε την κρέμα και την ισιώνουμε.

4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα.


3. Ψήσιμο:


1. Χαράζουμε τα φύλλα σε μερίδες (προσοχή να μην κόψουμε την κρέμα).

2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.


4. Σιρόπι:


1. Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα για 5 λεπτά.

2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.


5. Σιρόπιασμα:


1. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο.

2. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά πριν το σερβίρουμε.


Μυστικά επιτυχίας:


1. Φύλλο: Να είναι πάντα φρέσκο και να το καλύπτεις με πετσέτα για να μη στεγνώσει όσο δουλεύεις.

2. Σιμιγδάλι: Χρησιμοποίησε ψιλό για πιο βελούδινη κρέμα.

3. Σιρόπι: Πάντα κρύο σιρόπι σε καυτό γλυκό ή το αντίστροφο, για να μη λασπώσει.

4. Ψήσιμο: Να ψήσεις μέχρι να χρυσαφίσει καλά το φύλλο ώστε να μείνει τραγανό.


Καλή επιτυχία!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια