Η σπανακόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο γεμάτο γεύση. Ας δούμε πώς να την φτιάξεις.
Υλικά
• 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ή κατεψυγμένο, αν δεν έχεις φρέσκο)
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
• 2 αυγά
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για το μείγμα και το φύλλο)
• Αλάτι και πιπέρι
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή φύλλο χωριάτικο
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του σπανακιού:
• Αν χρησιμοποιείς φρέσκο σπανάκι, πλύνε το καλά και ψιλοκόψε το.
• Βάλε το σπανάκι σε ένα μπολ και τρίψε το με λίγο αλάτι για να μαραθεί. Άφησέ το να στραγγίξει από τα υγρά του.
2. Ετοιμασία της γέμισης:
• Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
• Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
3. Συναρμολόγηση της πίτας:
• Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
• Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
• Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα πάλι ένα-ένα.
• Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να «σφραγίσουμε» την πίτα.
4. Χάραξη και ψήσιμο:
• Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
5. Ξεκούραση και σερβίρισμα:
• Αφήνουμε τη σπανακόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια