
Συνταγή για Γαριδομακαρονάδα
Υλικά (για 4 άτομα):
• 500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή λιγκουίνι)
• 500 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες, με το κεφάλι και το κέλυφος για περισσότερο άρωμα)
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
• 1 πιπεριά κόκκινη (ψιλοκομμένη)
• 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή 2 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία γαρίδων:
• Πλένετε καλά τις γαρίδες.
• Καθαρίζετε το σώμα αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά αν θέλετε για διακόσμηση.
• Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε τα κελύφη και τα κεφάλια με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό, σιγοβράζετε για 10 λεπτά και σουρώνετε για να πάρετε ζωμό.
2. Βράσιμο μακαρονιών:
• Σε αλατισμένο νερό, βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζετε.
3. Προετοιμασία σάλτσας:
• Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτετε τον πελτέ και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
• Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και το μπούκοβο (αν χρησιμοποιείτε).
• Ρίχνετε το ζωμό γαρίδας που ετοιμάσατε και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά.
4. Μαγείρεμα γαρίδων:
• Προσθέτετε τις γαρίδες στη σάλτσα και τις μαγειρεύετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.
5. Συνδυασμός:
• Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά ώστε να καλυφθούν καλά.
• Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε ξανά.
6. Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε τη γαριδομακαρονάδα ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Καλή όρεξη!

0 Σχόλια