
Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά! Ακολουθεί η βασική συνταγή:
Υλικά
Για τη ζύμη:
• 1 ποτήρι ηλιέλαιο
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 1/2 ποτήρι ζάχαρη
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
Για το σιρόπι:
• 1 ποτήρι μέλι
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό
Για το πασπάλισμα:
• Καρύδια ψιλοκομμένα
• Κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία σιροπιού: Σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και βράσε για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Άφησε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Ετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Πρόσθεσε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα. Σιγά σιγά πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε απαλά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
3. Σχηματισμός: Πλάσε τη ζύμη σε οβάλ σχήματα και τοποθέτησέ τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
4. Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
5. Σιρόπιασμα: Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από τον φούρνο και είναι ζεστά, βούτηξέ τα για λίγα δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Στράγγισε τα και τοποθέτησέ τα σε πιατέλα.
6. Πασπάλισμα: Πασπάλισε τα μελομακάρονα με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα και γαρύφαλλο.
Έτοιμα τα μελομακάρονά σου! Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

0 Σχόλια