
Συνταγή για Ντολμάδες με Αμπελόφυλλα
Υλικά
• 250 γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
• 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1/4 φλιτζανιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Χυμό από 1-2 λεμόνια
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία των αμπελόφυλλων: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, βράστε τα για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγίξτε τα. Αν είναι από άλμη, ξεπλύνετέ τα καλά με νερό και στραγγίξτε τα.
2. Ετοιμασία γέμισης: Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά.
3. Προσθήκη αρωματικών: Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
4. Γέμισμα αμπελόφυλλων: Απλώστε κάθε αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Διπλώστε τα πλαϊνά του φύλλου προς τα μέσα και τυλίξτε το ρολό.
5. Τοποθέτηση στην κατσαρόλα: Στρώστε τη βάση μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα (για να μη κολλήσουν οι ντολμάδες). Τοποθετήστε τους ντολμάδες σε στρώσεις, με το άνοιγμα προς τα κάτω.
6. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες. Τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες (για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα).
7. Βράσιμο: Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
8. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τους ντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο έξτρα λεμόνι αν θέλετε.
Καλή όρεξη!

0 Σχόλια