
Για να φτιάξεις την τέλεια ζύμη για πίτσα, χρειάζεσαι λίγα υλικά και χρόνο για να φουσκώσει σωστά. Αυτή η συνταγή θα σου δώσει μια ζύμη ελαφριά και τραγανή, ιδανική για σπιτική πίτσα!
Υλικά
• 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί (ή αλεύρι τύπου 00 για πίτσα, αν το βρεις)
• 300 ml χλιαρό νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά ή 20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
Εκτέλεση
1. Ενεργοποίηση της μαγιάς: Σε ένα μπολ, βάλε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακάτεψε ελαφρά και άφησε το μείγμα να σταθεί για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.
2. Ανακάτεμα των υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ρίξε το αλεύρι και το αλάτι. Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
3. Ζύμωμα: Αν χρησιμοποιείς μίξερ με γάντζο ζυμώματος, ζύμωσε σε χαμηλή ταχύτητα για 8-10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν ζυμώσεις με τα χέρια, δούλεψε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10-12 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή και να μην κολλάει.
4. Φούσκωμα: Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, κάλυψέ την με μια πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Άνοιγμα ζύμης: Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη βγάζεις και τη χωρίζεις σε μπάλες (αν θέλεις μικρότερες πίτσες). Άφησε τις μπάλες να σταθούν για 10 λεπτά και μετά άνοιξέ τις με τα χέρια ή με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
6. Προσθήκη υλικών και ψήσιμο: Πρόσθεσε σάλτσα ντομάτας, τυρί και ό,τι άλλο υλικό προτιμάς στην πίτσα σου. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
Αυτή η ζύμη θα σου δώσει μια πίτσα με τραγανή και αφράτη βάση, ιδανική για να τη γεμίσεις με τα αγαπημένα σου υλικά. Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια