
Υλικά για το Ραβανί:
• 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι γιαούρτι
• 4 αυγά
• 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
• 1 βανιλίνη
Υλικά για το Σιρόπι:
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Σιροπιού:
• Σε ένα κατσαρολάκι, βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμονιού.
• Ζέστανε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Βράσε το για 5 λεπτά και άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.
2. Προετοιμασία Μείγματος:
• Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (χρησιμοποίησε μίξερ για καλύτερο αποτέλεσμα).
• Πρόσθεσε το γιαούρτι και το ηλιέλαιο και ανακάτεψε καλά.
• Στη συνέχεια, ρίξε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλίνη. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
3. Ψήσιμο:
• Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
• Λάδωσε και αλεύρωσε ένα ταψί (διαστάσεις περίπου 30x20 εκ.).
• Ρίξε το μείγμα στο ταψί και άπλωσέ το ομοιόμορφα.
• Ψήσε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
4. Σιρόπιασμα:
• Μόλις βγάλεις το ραβανί από τον φούρνο, κόψε το σε κομμάτια.
• Ρίξε το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά πάνω στο ζεστό ραβανί με μια κουτάλα.
• Άφησέ το να απορροφήσει το σιρόπι για 1-2 ώρες.
5. Σερβίρισμα:
• Γαρνίρισε με τριμμένο καρύδι, καρύδα ή λίγο ξύσμα λεμονιού.
Συμβουλές:
• Αν θέλεις πιο αφράτο ραβανί, χτύπα τα αυγά πολύ καλά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά.
• Μη ρίξεις όλο το σιρόπι απότομα, για να μην γίνει πολύ υγρό.
• Χρησιμοποίησε γνήσιο γιαούρτι για πλούσια γεύση.
• Αν το προτιμάς πιο αρωματικό, πρόσθεσε λίγη μαστίχα Χίου ή λικέρ στο μείγμα.
Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια