
Υλικά (για 4-6 μερίδες):
- 1 κιλό κρέας αγριογούρουνου (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
- 2 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 6-8 μπαχάρια
- 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή νερό
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί (προαιρετικά, για να μαλακώσει το κρέας)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να ισχυροποιήσεις τη γεύση)
- 1 φλιτζάνι φρέσκες ντομάτες ή 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
Εκτέλεση:
1. Μαρινάρισμα του κρέατος (προαιρετικά):
- Αν έχεις τον χρόνο, μαρινάρισε το κρέας για 6-12 ώρες ή όλο το βράδυ σε ένα μπολ με 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μερικές σκελίδες σκόρδο, φύλλα δάφνης και λίγο ξίδι ή κρασί. Η μαρινάδα βοηθά να μαλακώσει το κρέας και να απορροφήσει γεύσεις.
2. Μαγείρεμα του στιφάδου:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτεις το κρέας και το σοτάρεις για 7-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνεις τον πελτέ ντομάτας και τον ανακατεύεις καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να απελευθερώσει τη γεύση του.
- Σβήνεις με το κόκκινο κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτεις τις ντομάτες (φρέσκες ή κονκασέ), το καρότο, τα μπαχαρικά (κανέλα, δάφνη, μπαχάρι), το ζωμό ή νερό, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιείς).
- Αφήνεις το στιφάδο να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,5 - 2 ώρες (ή περισσότερο αν θέλεις πιο τρυφερό το κρέας), μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να πήξει.
- Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν η σάλτσα στεγνώνει πολύ.
3. Σερβίρισμα:
Το στιφάδο με αγριογούρουνο είναι υπέροχο με πουρέ πατάτας, μακαρόνια ή ρύζι, αλλά ταιριάζει και με ψητό ψωμί για να βουτάς στη σάλτσα του.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια