
Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια με Μπαχαρικά
Μια παραδοσιακή συνταγή για χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με άρωμα κανέλας, γαρίφαλου και πορτοκαλιού, που θα γεμίσουν το σπίτι σας με γιορτινή ζεστασιά!
Υλικά (για περίπου 40-50 κουλουράκια):
• 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 150 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 αυγά
• 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο (τριμμένο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
• Ζάχαρη άχνη
• Χρωματιστή ζάχαρη ή γλάσο
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν.
• Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίστε το χτύπημα.
• Ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
• Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
2. Πλάσιμο κουλουριών:
• Πλάστε τη ζύμη σε μικρά κουλουράκια σε διάφορα σχήματα: πλεξούδες, σπιράλ ή μπαστουνάκια.
• Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα.
3. Ψήσιμο:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
• Ψήστε τα κουλουράκια για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες.
4. Διακόσμηση:
• Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή να τα διακοσμήσετε με γλάσο.
Για το γλάσο (προαιρετικά):
• Υλικά: 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1-2 κουταλιές νερό.
• Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να γίνουν παχύρρευστο μείγμα και απλώστε το στα κουλουράκια.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

0 Σχόλια