Advertisement

Main Ad

Νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή για γίγαντες πλακί

Περιγραφή φωτογραφίας


Υλικά (για 4-6 μερίδες):

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 μεγάλο καρότο (τριμμένο)
  • 1 πιπεριά κόκκινη (σε κύβους) (προαιρετικά)
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκι)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση:

  1. Μούλιασμα γιγάντων:

    • Από το προηγούμενο βράδυ, βάζεις τους γίγαντες σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό. Άφησέ τους να μουλιάσουν για 12 ώρες.
  2. Βράσιμο γιγάντων:

    • Σούρωσε τους γίγαντες και βράσ’ τους σε φρέσκο νερό με το φύλλο δάφνης για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν. Σούρωσέ τους και κράτα λίγο από το νερό τους.
  3. Προετοιμασία σάλτσας:

    • Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά.
    • Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
    • Ρίξε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει.
  4. Συναρμολόγηση:

    • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
    • Σε ένα ταψί, βάλε τους βρασμένους γίγαντες και περίχυσε τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο από το νερό που κράτησες, ώστε να υπάρχει αρκετό υγρό.
    • Ρίξε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακάτεψε ελαφρά.
  5. Ψήσιμο:

    • Ψήσε τους γίγαντες στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  6. Σερβίρισμα:

    • Ρίξε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνόδευσε το πιάτο με φρέσκο ψωμί ή μια χωριάτικη σαλάτα. 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια