
Υλικά (για 4-6 μερίδες):
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 μεγάλο καρότο (τριμμένο)
- 1 πιπεριά κόκκινη (σε κύβους) (προαιρετικά)
- 500 γρ. ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκι)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
Μούλιασμα γιγάντων:
- Από το προηγούμενο βράδυ, βάζεις τους γίγαντες σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό. Άφησέ τους να μουλιάσουν για 12 ώρες.
Βράσιμο γιγάντων:
- Σούρωσε τους γίγαντες και βράσ’ τους σε φρέσκο νερό με το φύλλο δάφνης για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν. Σούρωσέ τους και κράτα λίγο από το νερό τους.
Προετοιμασία σάλτσας:
- Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά.
- Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
- Ρίξε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει.
Συναρμολόγηση:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί, βάλε τους βρασμένους γίγαντες και περίχυσε τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο από το νερό που κράτησες, ώστε να υπάρχει αρκετό υγρό.
- Ρίξε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακάτεψε ελαφρά.
Ψήσιμο:
- Ψήσε τους γίγαντες στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Σερβίρισμα:
- Ρίξε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνόδευσε το πιάτο με φρέσκο ψωμί ή μια χωριάτικη σαλάτα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια