Advertisement

Main Ad

Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα!

Περιγραφή φωτογραφίας


 

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (κατά προτίμηση Arborio ή Carnaroli)
  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκά, πορτομπέλο ή μείγμα μανιταριών)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστός)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
  • Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία των μανιταριών:

  1. Ζεσταίνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτεις τα μανιτάρια και τα σοτάρεις για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα αφήνεις στην άκρη.

2. Μαγείρεμα του ριζότο:

  1. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 2-3 λεπτά).
  2. Προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για ακόμα 1 λεπτό.
  3. Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να καλυφθεί με το λάδι και να γίνει διάφανο στις άκρες.
  4. Σβήνεις με το λευκό κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.

3. Προσθήκη του ζωμού και μαγείρεμα:

  1. Προσθέτεις τον ζωμό (μία κουτάλα κάθε φορά), ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσεις την επόμενη κουτάλα.
  2. Συνεχίζεις να προσθέτεις τον ζωμό και να ανακατεύεις για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό αλλά να έχει λίγο "αλντέντε" υφή (μην το αφήνεις να γίνει πολύ μαλακό).
  3. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, επιστρέφεις τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και ανακατεύεις.

4. Τελικές πινελιές:

  1. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, προσθέτεις την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιείς), και αλατοπίπερο κατά προτίμηση.
  2. Ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες.

5. Σερβίρισμα:

  1. Σερβίρεις το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα αν θέλεις.

Σερβίρισμα:

Αυτό το ριζότο είναι ιδανικό για να το σερβίρεις ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείς να το απολαύσεις με μια φρέσκια σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια