
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (κατά προτίμηση Arborio ή Carnaroli)
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκά, πορτομπέλο ή μείγμα μανιταριών)
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστός)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα (τριμμένη)
- 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
- Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των μανιταριών:
- Ζεσταίνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτεις τα μανιτάρια και τα σοτάρεις για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα αφήνεις στην άκρη.
2. Μαγείρεμα του ριζότο:
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 2-3 λεπτά).
- Προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για ακόμα 1 λεπτό.
- Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να καλυφθεί με το λάδι και να γίνει διάφανο στις άκρες.
- Σβήνεις με το λευκό κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Προσθήκη του ζωμού και μαγείρεμα:
- Προσθέτεις τον ζωμό (μία κουτάλα κάθε φορά), ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσεις την επόμενη κουτάλα.
- Συνεχίζεις να προσθέτεις τον ζωμό και να ανακατεύεις για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό αλλά να έχει λίγο "αλντέντε" υφή (μην το αφήνεις να γίνει πολύ μαλακό).
- Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, επιστρέφεις τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και ανακατεύεις.
4. Τελικές πινελιές:
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, προσθέτεις την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιείς), και αλατοπίπερο κατά προτίμηση.
- Ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες.
5. Σερβίρισμα:
- Σερβίρεις το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα αν θέλεις.
Σερβίρισμα:
Αυτό το ριζότο είναι ιδανικό για να το σερβίρεις ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείς να το απολαύσεις με μια φρέσκια σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια