
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Για το τύλιγμα:
- 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή διατηρημένα σε άλμη)
- 2-3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
Εκτέλεση
Προετοιμασία αμπελόφυλλων:
- Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και στράγγισέ τα.
- Αν είναι σε άλμη, ξέπλυνέ τα καλά για να φύγει το αλάτι.
Ετοιμασία γέμισης:
- Ζέστανε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρισε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
- Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε για 2-3 λεπτά.
- Ρίξε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο), αλάτι, πιπέρι και το μισό χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε και αποσύρε από τη φωτιά.
Τύλιγμα:
- Άπλωσε ένα αμπελόφυλλο με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
- Βάλε 1 κουταλάκι γέμιση στη βάση του φύλλου, δίπλωσε τα πλαϊνά και τύλιξε σε ρολό. Μην τα σφίγγεις πολύ γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
Μαγείρεμα:
- Στρώσε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.
- Τοποθέτησε τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ρίξε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και κάλυψε με τον ζωμό ή το νερό, ώστε να τα σκεπάσει.
- Βάλε ένα πιάτο ανάποδα πάνω στα ντολμαδάκια για να τα κρατάει στη θέση τους.
Μαγείρεμα:
- Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.
Σερβίρισμα:
- Άφησε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν ελαφρώς και σέρβιρέ τα με γιαούρτι ή σκέτα με φρέσκο λεμόνι.
Καλή απόλαυση! 😊

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια