Advertisement

Main Ad

Συνταγή για ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά - Παραδοσιακά

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το τύλιγμα:

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή διατηρημένα σε άλμη)
  • 2-3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία αμπελόφυλλων:

    • Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και στράγγισέ τα.
    • Αν είναι σε άλμη, ξέπλυνέ τα καλά για να φύγει το αλάτι.
  2. Ετοιμασία γέμισης:

    • Ζέστανε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρισε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
    • Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε για 2-3 λεπτά.
    • Ρίξε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο), αλάτι, πιπέρι και το μισό χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε και αποσύρε από τη φωτιά.
  3. Τύλιγμα:

    • Άπλωσε ένα αμπελόφυλλο με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
    • Βάλε 1 κουταλάκι γέμιση στη βάση του φύλλου, δίπλωσε τα πλαϊνά και τύλιξε σε ρολό. Μην τα σφίγγεις πολύ γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
  4. Μαγείρεμα:

    • Στρώσε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.
    • Τοποθέτησε τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
    • Ρίξε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και κάλυψε με τον ζωμό ή το νερό, ώστε να τα σκεπάσει.
    • Βάλε ένα πιάτο ανάποδα πάνω στα ντολμαδάκια για να τα κρατάει στη θέση τους.
  5. Μαγείρεμα:

    • Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.
  6. Σερβίρισμα:

    • Άφησε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν ελαφρώς και σέρβιρέ τα με γιαούρτι ή σκέτα με φρέσκο λεμόνι.

Καλή απόλαυση! 😊

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια