
Σπιτικά Παξιμάδια
Μια παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε αφράτα και τραγανά παξιμάδια, ιδανικά για συνοδευτικό με τυρί, ελιές ή βουτιά στον καφέ.
Υλικά (για περίπου 1 κιλό παξιμάδια):
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο αλεύρι
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή μαγιά)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• 1/2 φλιτζάνι γάλα (προαιρετικά, για πιο μαλακή υφή)
• Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι σταφίδες, σουσάμι, γλυκάνισο, ή ψιλοκομμένα καρύδια για διαφορετική γεύση
Εκτέλεση:
1. Ενεργοποίηση μαγιάς:
• Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε το μείγμα να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
2. Προετοιμασία ζύμης:
• Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
• Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, και το υπόλοιπο νερό (και το γάλα αν χρησιμοποιείτε).
• Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
3. Άφημα να φουσκώσει:
• Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Πλάσιμο:
• Χωρίστε τη ζύμη σε 4-5 ίσα μέρη και πλάστε τα σε μακρόστενα ψωμάκια ή μπαστούνια.
• Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
5. Ψήσιμο (πρώτο στάδιο):
• Ψήστε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
• Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά.
6. Κόψιμο και ξήρανση:
• Κόψτε τα ψωμάκια σε φέτες 1-2 εκ. πάχος.
• Απλώστε τις φέτες στο ταψί και ψήστε ξανά στους 120°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.
7. Αποθήκευση:
• Αφήστε τα παξιμάδια να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Συμβουλές:
• Αν θέλετε γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη ή μέλι.
• Για πιο αρωματικά παξιμάδια, προσθέστε μυρωδικά όπως θυμάρι, ρίγανη ή κανέλα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια