Advertisement

Main Ad

Συνταγή για παξιμάδια σπιτικά!

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Σπιτικά Παξιμάδια


Μια παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε αφράτα και τραγανά παξιμάδια, ιδανικά για συνοδευτικό με τυρί, ελιές ή βουτιά στον καφέ.


Υλικά (για περίπου 1 κιλό παξιμάδια):


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο αλεύρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή μαγιά)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

1/2 φλιτζάνι γάλα (προαιρετικά, για πιο μαλακή υφή)

Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι σταφίδες, σουσάμι, γλυκάνισο, ή ψιλοκομμένα καρύδια για διαφορετική γεύση


Εκτέλεση:


1. Ενεργοποίηση μαγιάς:

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε το μείγμα να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.

2. Προετοιμασία ζύμης:

Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, και το υπόλοιπο νερό (και το γάλα αν χρησιμοποιείτε).

Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.

3. Άφημα να φουσκώσει:

Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Πλάσιμο:

Χωρίστε τη ζύμη σε 4-5 ίσα μέρη και πλάστε τα σε μακρόστενα ψωμάκια ή μπαστούνια.

Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

5. Ψήσιμο (πρώτο στάδιο):

Ψήστε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά.

6. Κόψιμο και ξήρανση:

Κόψτε τα ψωμάκια σε φέτες 1-2 εκ. πάχος.

Απλώστε τις φέτες στο ταψί και ψήστε ξανά στους 120°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.

7. Αποθήκευση:

Αφήστε τα παξιμάδια να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.


Συμβουλές:


Αν θέλετε γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη ή μέλι.

Για πιο αρωματικά παξιμάδια, προσθέστε μυρωδικά όπως θυμάρι, ρίγανη ή κανέλα.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια