
Το παστίτσιο είναι ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο. Ας δούμε πώς μπορείς να το φτιάξεις.
Υλικά
Για τον κιμά:
• 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 κουτί ντομάτα κονκασέ (περίπου 400 γρ.)
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 δαφνόφυλλο
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• Αλάτι και πιπέρι
• Κανέλα (λίγο, προαιρετικά)
Για τη μπεσαμέλ:
• 1 λίτρο γάλα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 αυγά
• 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
• Αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο
Για τη βάση με τα ζυμαρικά:
• 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (χοντρά)
• 1 αυγό
• 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
• Αλάτι
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία του κιμά:
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
• Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
• Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα, αν θέλουμε.
• Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά.
2. Βράσιμο των ζυμαρικών:
• Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.
• Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
• Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το αυγό και το τριμμένο τυρί (αν χρησιμοποιούμε).
3. Ετοιμασία της μπεσαμέλ:
• Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χρυσαφίσει.
• Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
• Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.
4. Συναρμολόγηση:
• Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια ομοιόμορφα.
• Προσθέτουμε τον κιμά από πάνω και απλώνουμε.
• Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
• Στο τέλος, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
5. Ψήσιμο:
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα χρυσαφί χρώμα.
6. Ξεκούραση:
• Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε, για να σερβίρεται πιο εύκολα και να διατηρείται η δομή του.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια