Advertisement

Main Ad

Παστίτσιο, η αυθεντική συνταγή δες εδώ τα υλικά

Περιγραφή φωτογραφίας


Το παστίτσιο είναι ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο. Ας δούμε πώς μπορείς να το φτιάξεις.


Υλικά


Για τον κιμά:

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουτί ντομάτα κονκασέ (περίπου 400 γρ.)

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα (λίγο, προαιρετικά)


Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)

Αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο


Για τη βάση με τα ζυμαρικά:

500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (χοντρά)

1 αυγό

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (προαιρετικά)

Αλάτι


Εκτέλεση


1. Ετοιμασία του κιμά:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα, αν θέλουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά.

2. Βράσιμο των ζυμαρικών:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.

Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το αυγό και το τριμμένο τυρί (αν χρησιμοποιούμε).

3. Ετοιμασία της μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χρυσαφίσει.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.

4. Συναρμολόγηση:

Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε τον κιμά από πάνω και απλώνουμε.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Στο τέλος, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.

5. Ψήσιμο:

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα χρυσαφί χρώμα.

6. Ξεκούραση:

Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε, για να σερβίρεται πιο εύκολα και να διατηρείται η δομή του.


Καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια