
Το σουβλάκι και ο γύρος δεν είναι απλά φαγητά. Είναι μια ιεροτελεστία, μια γιορτή γεύσεων και μια αγαπημένη συνήθεια για κάθε Έλληνα. Ποιος είπε όμως ότι πρέπει να πάτε στην ταβέρνα για να απολαύσετε αυτή την εμπειρία; Με τον παρακάτω οδηγό, μπορείτε να φέρετε τη γεύση της ταβέρνας στην κουζίνα σας, φτιάχνοντας τα πιο νόστιμα και αυθεντικά σουβλάκια και γύρο, εύκολα και γρήγορα.
Τα Μυστικά της Τέλειας Μαρινάδας
Το κλειδί για ένα ζουμερό και γευστικό σουβλάκι ή γύρο είναι η μαρινάδα. Μην την υποτιμάτε! Χρειάζεται χρόνο για να "ποτίσει" το κρέας και να του δώσει όλα τα αρώματα.
Υλικά για την Μαρινάδα:
1 κιλό χοιρινό κρέας (για σουβλάκι: από λαιμό ή πανσέτα, κομμένο σε κύβους / για γύρο: από λαιμό ή πανσέτα, κομμένο σε λεπτές φέτες)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Προσθέστε το κρέας και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες, ιδανικά όμως από το προηγούμενο βράδυ.
Η Τέχνη του Ψησίματος
Για Σουβλάκι (Κοντοσούβλι ή Καλαμάκι): Αν χρησιμοποιείτε ξύλινα καλαμάκια, βάλτε τα σε νερό για 30 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε για να μην καούν. Περάστε τους κύβους κρέατος στα καλαμάκια. Ψήστε τα σε ζεστή σχάρα, κάρβουνα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι. Γυρίζετε τακτικά μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές και να είναι ζουμερά στο εσωτερικό (περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος).
Για Γύρο: Αν δεν έχετε ειδική συσκευή για γύρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά και ψήστε τις φέτες κρέατος σε δόσεις, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν.
Η Σωστή Σύνθεση: Πίτα, Τζατζίκι και όλα τα Συνοδευτικά
Για να φτιάξετε το απόλυτο τυλιχτό, θα χρειαστείτε:
Πίτες: Ζεστές, μαλακές και ελαφρώς λαδωμένες. Μπορείτε να τις ζεστάνετε στο τηγάνι ή στη σχάρα.
Τζατζίκι: Χρειάζεται να είναι κρύο και δροσερό. Φτιάξτε το με στραγγιστό γιαούρτι, ψιλοκομμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι.
Ντομάτα: Κομμένη σε κύβους.
Κρεμμύδι: Ψιλοκομμένο, ιδανικά κόκκινο.
Τηγανητές πατάτες: Χρυσαφένιες και τραγανές.
Ολοκληρώστε το Πιάτο: Το Τύλιγμα
Απλώστε τη ζεστή πίτα. Βάλτε μια γενναία ποσότητα τζατζίκι. Προσθέστε το ψημένο κρέας (σουβλάκι ή γύρο), πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι. Τυλίξτε σφιχτά και απολαύστε!
Με αυτή τη συνταγή, είστε έτοιμοι να φτιάξετε ένα γεύμα που θα σας ταξιδέψει.

0 Σχόλια