Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Κέικ Μήλου , Καραμέλα και Κρέμα

Περιγραφή φωτογραφίας


 Υπάρχουν κάποια γλυκά που έχουν τη δύναμη να μας ταξιδεύουν σε παιδικές αναμνήσεις, να φέρνουν χαμόγελα και να γεμίζουν το σπίτι με υπέροχα αρώματα. Το κέικ με μήλα, ζαχαρούχο γάλα και καραμέλα είναι ακριβώς ένα από αυτά. Είναι το γλυκό που φτιάχνεται εύκολα, έχει απίστευτη εμφάνιση και ακόμα καλύτερη γεύση. Ο συνδυασμός του αφράτου κέικ βανίλιας με τα καραμελωμένα μήλα και το γλυκό ζαχαρούχο γάλα το κάνουν ακαταμάχητο. Η στρώση σαντιγί από πάνω χαρίζει δροσιά και ελαφράδα, ενώ η καραμέλα δίνει το τελικό άγγιγμα απόλαυσης.


Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια, για γιορτές, αλλά και για απλές στιγμές που θέλουμε να κεράσουμε κάτι γλυκό και ξεχωριστό. Το καλύτερο; Γίνεται καλύτερο την επόμενη μέρα, καθώς όλες οι γεύσεις έχουν «δέσει» μεταξύ τους.





Υλικά




Για το κέικ βανίλιας



  • 200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι βανιλίνη
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 ml γάλα




Για τη γέμιση και την επικάλυψη



  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400 γραμμάρια)
  • 4 μεγάλα μήλα (γλυκόξινα), καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (για σαντιγί)
  • 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • Σάλτσα καραμέλας (σπιτική ή έτοιμη) για επικάλυψη






Εκτέλεση




Βήμα 1: Ψήσιμο κέικ



  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί 23 επί 33 εκατοστά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη. Ρίξτε τη βανίλια.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  6. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι όταν το βυθίζετε στο κέντρο.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως.




Βήμα 2: Προετοιμασία μήλων



  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώστε το βούτυρο.
  2. Ρίξτε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  3. Σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
  4. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.




Βήμα 3: Συναρμολόγηση



  1. Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας κάντε τρύπες στο κέικ.
  2. Περιχύστε το ζαχαρούχο γάλα, αφήνοντάς το να μπει μέσα στις τρύπες.
  3. Απλώστε τα καραμελωμένα μήλα πάνω στο κέικ, φροντίζοντας να καλύψουν όλη την επιφάνεια.




Βήμα 4: Κρέμα



  1. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  2. Απλώστε τη σαντιγί πάνω από τα μήλα, ισιώνοντας την επιφάνεια.




Βήμα 5: Τελικό άγγιγμα



Περιχύστε με σάλτσα καραμέλας. Μπορείτε να κάνετε γραμμές ή σπείρες για πιο όμορφη εμφάνιση.





Σερβίρισμα



Το κέικ αυτό σερβίρεται δροσερό από το ψυγείο. Κάθε κομμάτι είναι μια μικρή γιορτή: αφράτο κέικ, γλυκό ζαχαρούχο γάλα που έχει ποτίσει, μήλα που μοσχοβολούν κανέλα, ελαφριά σαντιγί και πλούσια καραμέλα.


Μπορεί να συνοδευτεί με:


  • Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
  • Ένα ποτήρι λευκό γλυκό κρασί, σε γιορτινές περιστάσεις.
  • Μια μπάλα παγωτό βανίλιας, αν θέλετε κάτι ακόμα πιο απολαυστικό.






Συμβουλές



  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγα καρύδια ή φουντούκια μαζί με τα μήλα.
  • Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της καραμέλας με σιρόπι μελιού για πιο παραδοσιακή γεύση.
  • Αν τα μήλα είναι πολύ γλυκά, μειώστε τη ζάχαρη στο σοτάρισμα.






Φύλαξη



  • Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο έως και 3 ημέρες.
  • Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο, γιατί όλες οι γεύσεις έχουν ενσωματωθεί.
  • Μπορείτε να καταψύξετε το σκέτο κέικ (χωρίς τα υπόλοιπα υλικά) για έως 2 μήνες και να το συναρμολογήσετε αργότερα.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια