
Τα κόλλυβα είναι ένα βαθιά συμβολικό και παραδοσιακό παρασκεύασμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που προσφέρεται σε μνημόσυνα, ψυχοσάββατα και λοιπές τελετές εις μνήμην των κεκοιμημένων. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μυρωδικά και ζάχαρη άχνη. Εκτός από τη θρησκευτική σημασία, τα κόλλυβα αποτελούν και μια εξαιρετικά θρεπτική και γευστική πρόταση.
Υλικά για κόλλυβα (για μία μεγάλη πιατέλα)
- 300 γρ. σιτάρι (σπυρωτό – τύπου wheat berries)
- 1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα (ξεφλουδισμένα και στεγνά)
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 2-3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο αλεύρι
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- Μια πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη για το τελείωμα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία σιταριού:
Ξεπλύνετε καλά το σιτάρι 2-3 φορές, μέχρι το νερό να γίνει σχεδόν διάφανο. Τοποθετήστε το σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και φέρτε σε βρασμό. Πετάξτε το πρώτο νερό και προσθέστε φρέσκο. Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
2. Στράγγισμα και στέγνωμα:
Στραγγίστε το σιτάρι και ξεπλύνετέ το με κρύο νερό για να απομακρυνθεί το περιττό άμυλο. Απλώστε το σε καθαρή πετσέτα και σκουπίστε το ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Αφήστε το να στεγνώσει καλά – ιδανικά όλο το βράδυ στο ψυγείο.
3. Ανάμειξη:
Σε μεγάλη σαλατιέρα προσθέστε το σιτάρι και το καβουρδισμένο αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Κατόπιν προσθέστε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τη φρυγανιά. Ανακατέψτε ξανά.
4. Προσθήκη αρωμάτων:
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση κατά προτίμηση.
5. Πίεση και στρώσιμο:
Απλώστε λαδόκολλα πάνω από το μείγμα και πιέστε δυνατά με τα χέρια ώστε να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίστε με στρώμα φρυγανιάς και μετά με άφθονη ζάχαρη άχνη ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια.
6. Διακόσμηση:
Διακοσμήστε με σταυρούς, μοτίβα ή αρχικά με τη βοήθεια στένσιλ, αμυγδάλων, ροδιού ή σουσαμιού, ανάλογα με την περίσταση.
Χρήσιμες Πληροφορίες
- Αποθήκευση: Τα κόλλυβα διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
- Σερβίρισμα: Ανακατέψτε ελαφρώς πριν το σερβίρισμα ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη άχνη και να αποκαλυφθούν οι γεύσεις.
- Εναλλακτικές: Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα, ρόδι, ή να αρωματίσετε με ανθόνερο ή μαχλέπι.

0 Σχόλια