
Αν λαχταράς το άρωμα και τη γεύση του παραδοσιακού κοντοσουβλιού αλλά δεν έχεις σούβλα ή ψησταριά, μην ανησυχείς! Με αυτή τη συνταγή για κοντοσούβλι στον φούρνο, μπορείς να πετύχεις ζουμερό, καλοψημένο κρέας με πλούσια γεύση – σαν να το έψησες στα κάρβουνα. Εύκολο, γρήγορο και ιδανικό για κάθε περίσταση, από Κυριακάτικο τραπέζι μέχρι γιορτές.
Υλικά για χοιρινό κοντοσούβλι στο ταψί:
- 1,5 – 2 κιλά χοιρινό λαιμό ή σπάλα, κομμένο σε χοντρά κομμάτια (4–5 εκ.)
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 2–3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά σούπας θυμάρι (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα (για άρωμα καπνιστού)
- ½ κουταλάκι μπούκοβο (αν το θέλεις πικάντικο)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Προαιρετικά: 1 σφηνάκι λευκό κρασί, κρεμμύδι, πιπεριές, ντομάτα
Εκτέλεση
1. Μαρινάρισμα για έξτρα γεύση
Το μαρινάρισμα είναι το μυστικό για ζουμερό κοντοσούβλι στον φούρνο. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μυρωδικά, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
Πρόσθεσε τα κομμάτια χοιρινού και ανακάτεψέ τα καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς από τη μαρινάδα. Αν έχεις χρόνο, άφησέ τα να μαριναριστούν στο ψυγείο για 3–4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
2. Προετοιμασία για ψήσιμο
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
Στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί. Τοποθέτησε τα κομμάτια του κρέατος είτε σκέτα είτε εναλλάξ με κομμάτια από πιπεριές, κρεμμύδι ή ντομάτα.
Αν θες πιο αυθεντικό αποτέλεσμα, μπορείς να περάσεις το κρέας σε μεταλλικά σουβλάκια ή ξυλάκια.
3. Ψήσιμο – Σαν στα κάρβουνα
Ψήσε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα κομμάτια κάθε 25 λεπτά. Για να πάρει το κοντοσούβλι σου τραγανή κρούστα σαν στα κάρβουνα, ενεργοποίησε το γκριλ τα τελευταία 5–10 λεπτά, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 220°C.
Πριν το βγάλεις, άλειψε το με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
4. Σερβίρισμα
Άφησε το κοντοσούβλι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψεις.
Σέρβιρέ το με ψητές πατάτες, πίτες, χωριάτικη σαλάτα ή το αγαπημένο σου ντιπ όπως τζατζίκι ή σως γιαουρτιού.
Γιατί αυτή η συνταγή ξεχωρίζει:
- Η καπνιστή πάπρικα δίνει άρωμα ψησταριάς χωρίς κάρβουνα.
- Το μαρινάρισμα με μουστάρδα και μυρωδικά μαλακώνει το κρέας και του δίνει βάθος γεύσης.
- Το ψήσιμο με γκριλ στο τέλος δημιουργεί κρούστα που θυμίζει ψητό στα κάρβουνα.
Tip:
Αν σου αρέσουν οι πιο “καπνιστές” γεύσεις, μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες liquid smoke (υγρός καπνός, διαθέσιμος σε καταστήματα με BBQ προϊόντα).

0 Σχόλια