
Το αυγολέμονο δίνει μοναδική γεύση στα φαγητά, αλλά συχνά κόβει. Δες τα βήματα για να το πετυχαίνεις κάθε φορά χωρίς αποτυχία!
Το αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας – απογειώνει σούπες, λαδερά και μαγειρευτά με το βελούδινο αποτέλεσμα που δίνει. Όμως, αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να “κόψει” και να χαλάσει ολόκληρο το φαγητό.
Ας δούμε τι φταίει και πώς να το κάνεις σωστά κάθε φορά.
Γιατί κόβει το αυγολέμονο;
Το βασικό λάθος είναι ότι ρίχνεις το αυγολέμονο απευθείας στο ζεστό φαγητό, και ειδικά αν αυτό βράζει ακόμα. Το αυγό «ψήνεται» απότομα, δημιουργώντας σβώλους και η κρέμα «κόβει».
Πώς να το πετύχεις βήμα-βήμα:
1. Χτύπα καλά τα αυγά με τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.
2. Πάρε 3-4 κουταλιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού και ρίξ’ τες σιγά-σιγά στο μείγμα αυγολέμονου ανακατεύοντας συνεχώς (αυτό λέγεται «ζεμάτισμα» ή tempering).
3. Μόλις το αυγολέμονο «συνηθίσει» τη θερμοκρασία, ρίξ’ το σιγά-σιγά μέσα στο φαγητό εκτός φωτιάς και ανακάτεψε ήπια.
4. Μην ξαναβράσεις το φαγητό μετά – η θερμοκρασία θα το «ψήσει» μόνη της.
Μυστικά που κάνουν τη διαφορά:
• Χρησιμοποίησε χλιαρό ζωμό, όχι καυτό.
• Μην παραχτυπάς το αυγολέμονο σε μίξερ – απλό ανακάτεμα με σύρμα ή πιρούνι αρκεί.
• Αν βιάζεσαι, μπορείς να αντικαταστήσεις το ασπράδι με λίγο κορν φλάουρ για πιο σταθερό αποτέλεσμα.
• Ποτέ σε βραστό φαγητό! Κατέβασε πρώτα την κατσαρόλα από το μάτι.
Τι να κάνεις αν κόψει:
Αν παρ’ όλα αυτά κόψει, μπορείς να το περάσεις από σίτα ή να το χτυπήσεις με ραβδομπλέντερ για να σώσεις την υφή – η γεύση θα μείνει ίδια!
Το αυγολέμονο θέλει λίγη προσοχή αλλά αξίζει! Μόλις μάθεις την τεχνική, θα το πετυχαίνεις κάθε φορά – και τα φαγητά σου θα απογειώνονται.

0 Σχόλια