Ζουμερές μπουκιές κοτόπουλου με σπιτική πικάντικη σάλτσα πάπρικας, ψημένα λαχανικά και μια δροσερή σος γιαουρτιού με μυρωδικά. Ένα πλήρες, χορταστικό και θρεπτικό πιάτο που γίνεται εύκολα και αρέσει σε όλους!
Υλικά για τις μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα
• 450 γρ. κιμάς κοτόπουλο
• 1 μεγάλο αυγό
• 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
• 3 κ.σ. από την πικάντικη σάλτσα πάπρικας (συνταγή παρακάτω)
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• ¼ φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• ½ κ.γ. αλάτι
• ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
Πικάντικη σάλτσα πάπρικας
• 1½ κ.σ. καπνιστή πάπρικα
• ½ κ.γ. καγιέν ή μπούκοβο
• 1½ κ.σ. ξύδι από κρασί ή μηλόξυδο
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• ½ κ.γ. μέλι
• 1 πρέζα αλάτι
Ανακάτεψε όλα τα υλικά καλά σε ένα μπολάκι.
Υλικά για το ταψί με λαχανικά
• 1 κονσέρβα ρεβίθια (400γρ), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
• 450 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
• 270 γρ. καρότα, κομμένα διαγώνια σε λεπτές φέτες
• ¾ μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
• 1 κ.γ. αλάτι
• ¼ κ.γ. πιπέρι
• Καγιέν (προαιρετικά, κατά προτίμηση)
Υλικά για τη σος γιαουρτιού με μυρωδικά
• ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
• 2 κ.σ. μαγιονέζα
• 1-1½ κ.σ. γάλα ή λίγο ξινόγαλο
• 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός
• ½ κ.σ. άνηθος
• ½ κ.σ. σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
• 1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο
• Χυμός από ½ λεμόνι
• ¾ κ.γ. αλάτι
• ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
• ¼ κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε τα λαχανικά και τα ρεβίθια σε μεγάλο ταψί.
2. Ραντίστε με λάδι και μπαχαρικά, ανακατέψτε και ψήστε για 10 λεπτά.
3. Ετοιμάστε τις μπουκιές κοτόπουλου: Σε μπολ, ανακατέψτε το αυγό, τη φρυγανιά, τη σάλτσα πάπρικας, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τον κιμά και ζυμώστε ελαφρώς.
4. Πλάστε 16-18 κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα πάνω από τα ψημένα λαχανικά.
5. Ψήστε για 20 λεπτά ακόμα. Αν θέλετε, βάλτε γκριλ για 2-3 λεπτά στο τέλος για πιο τραγανή υφή.
6. Στο μεταξύ, ανακατέψτε τα υλικά της σος γιαουρτιού σε μπολ. Προσθέστε λίγο γάλα αν θέλετε πιο ρευστή υφή.
Σερβίρισμα
• Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, περιχύνοντας με τη δροσερή σος γιαουρτιού και επιπλέον από τη σάλτσα πάπρικας.
• Συνοδέψτε με λίγο φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό για φρεσκάδα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια